Sila Jangan
Diabaikan Ingatan Ini !! Kerugian Besar Jika Anda Tidak Mahu Makan Ikan Keli . Usah percaya pada propaganda
sesetengah pihak yang sengaja menjatuhkan perusahaan yang rata-rata dimiliki
oleh penternak kecil-kecilan bumiputera dengan memberi persepsi negatif
kononnye ikan keli antara ikan yang patut di keluarkan dari kategori hidangan makanan yang sedap, murah dan berkhasiat ..
KELI BERLADO |
KELI GORENG RANGUP |
KELI MASAK THAI |
KELI ASAM PEDAS |
Antara Jenis-jenis Ikan Keli :-
5.
Ikan Keli Africa
PETUA
SIANG IKAN KELI TIDAK HANYIR APABILA DIMASAK
KELI LIAR / LIMBAT |
KELI TERNAK |
“ Nenek saya pesan, kalau nak bersihkan ikan keli, selain
menggunakan limau untuk buang lendir dan kekotoran, kelar juga di bahagian
'leher' ikan untuk buang darah beku.
Hasilnya ikan tak terasa hanyir setelah dimasak..siapa buat
perkara yang sama kita geng”.
Kajian Pakar Tempatan
Technology
Park Malaysia (TPM) menerusi penyelidikannya mendapati ikan keli atau nama
saintifiknya, Clarias gariepinus, mempunyai kandungan Omega-3 pada kadar 0.51
gram bagi setiap 100 gram, jauh lebih tinggi berbanding kandungan Omega-3 dalam
ikan salmon (0.20g/100g), mackerel (0.10g/100g) atau trout (0.40g/100g).
Kadar lemak dalam ikan keli (9-12 peratus) juga didapati antara yang tertinggi di kalangan mana- mana ikan air tawar atau masin, sama ada yang hidup di perairan tropika atau kawasan beriklim sederhana.
Kadar lemak dalam ikan keli (9-12 peratus) juga didapati antara yang tertinggi di kalangan mana- mana ikan air tawar atau masin, sama ada yang hidup di perairan tropika atau kawasan beriklim sederhana.
Kajian Insitut Ikan Keli Amerika Syarikat
Penyelidikan yang dikendalikan oleh Insitut Ikan Keli Amerika Syarikat mendapati bahawa ikan keli yang diternak dan diberi makan dengan pelet mempunyai sumber protein yang baik. Kaya dalam protein dan lemak asid omega-3 serta rendah kolestrol dan lemak tepu; ia adalah ideal untuk diet kesihatan.
Penyelidikan yang dikendalikan oleh Insitut Ikan Keli Amerika Syarikat mendapati bahawa ikan keli yang diternak dan diberi makan dengan pelet mempunyai sumber protein yang baik. Kaya dalam protein dan lemak asid omega-3 serta rendah kolestrol dan lemak tepu; ia adalah ideal untuk diet kesihatan.
Menurut satu kajian yang diterbitkan oleh jurnal Persatuan Perubatan Amerika,
tahap sederhana lemak politepu dan asid lemak omega-3 memberi faedah kesihatan
untuk gastrousus, neurologikal, kaediovaskular, sistem peredaran dalam badan.
Laporan itu juga menyebut bahawa pengambilan satu hingga dua sajian ikan keli
seumpama dalam seminggu boleh mengurangkan separuh risiko kematian akibat
serangan jantung
Selain mempunyai
kandungan asid lemak Omega 3 yang tinggi yang datangnya dari sumber pemakanan
ikan iaitu fitoplankton. Asid lemak yang banyak terdapat dalam minyak walnut,
plankton marin dan ikan yang berlemak. "Kebaikan asid lemak ialah ia dapat
mengurangkan risiko penyakit barah dan jantung. Minyak ikan yang terdapat di
dalam ikan keli ini dapat mengurangkan ketidakstabilan denyutan jantung dan
lain-lain. Asid lemak ini boleh mengurangkan risiko pesakit jantung, Ia juga
mampu mengurangkan pembekuan darah iaitu punca utama sakit jantung dan
mengurangkan kandungan kolesterol di dalam badan.
Ikan keli ini
juga baik untuk pertumbuhan otak dan pembesaran kanak-kanak, kerana kandungan
DHA yang terdapat di dalamnya. Ini kerana otak manusia memerlukan lebih
daripada 20 gm DHA. Tahap DHA yang rendah berkait rapat dengan paras serotonin
rendah yang boleh mengakibatkan tekanan jiwa. Pengambilan Omega yang terdapat
di dalam ikan keli ini mempunyai banyak kelebihan dan banyak kebaikanya.
Omega-3 yang terdapat dalam ikan keli membantu:
- Menyelesaikan masalah
kemandulan.
- Dapat menyuburkan rahim.
- Ianya juga boleh merawat kanser
awal.